I 1724 byggedes Ørslev Rytterskole og det blev den spæde start til den skole vi kender i dag i Ørslev. At skolen blev kaldt for en rytterskole var ikke fordi eleverne skulle lære at ride og blive gode ryttere. Det var fordi Ørslev på tidspunktet hvor skolen blev bygget tilhørte det Kongelige Sydsjællandske Rytterdistrikt. Det var kongen der besluttede at der skulle bygges skoler i hans Rytterdistrikt og disse skoler blev populært kaldt rytterskoler.
Ifølge overleveringen i byen skulle den bygning der ses lige fremme på billedet være identisk med rytterskolen der blev bygget i 1724. Hvis det er rigtigt har bygningen undergået væsentlige ombygninger idet rytterskolen havde et helt andet udseende fra begyndelsen, Billedet er taget i 1943 og bygningen ligger på dette tidspunkt stadig i forbindelse med de øvrige daværende skolebygninger. Det er 1. lærerskolen fra 1898 der ses til højre. Rytterskolebygningen bruges i 1943 nok ikke længere til skoleformål, bortset fra at det kunne se ud som om skolens toiletter er indrettet bag de 4 døre med vinduer ovenfor. Rytterskolebygningen rives ned i 1968. Foto: Ukendt.
Til højre ses rytterskolebygningen. Årstal 1943. Til venstre er det forskolebygningen fra 1874. Begge bygninger blev nedrevet i 1968. Mellem de to bygninger anes forsamlingshuset. Fotografen har stået med ryggen til Brugsen, som nu er Ørslev Pizzarestaurant. Foto: Ukendt.
Her ses den østlige del af rytterskolebygningen i 1943. Nedrevet i 1968. Bygningen til venstre er 1. lærerskolen fra 1898. Denne bygning eksisterer stadig og er nu indrettet med lejligheder. Læg mærke til sandstenstavlen fra rytterskolen, der øjensynligt er blevet muret ind i gavlen på 1. lærerbygningen. Foto: Ukendt.
Frederik d. 4. som var konge i Danmark fra 1699 til 1730 blev i sin regeringsperiode meget optaget af Pietismen. Pietismen gik ud på at man skulle have et fromt sind og indrette sit liv derefter.
Kongen ville derfor gerne have, at børnene lærte at læse, så de kunne læse i biblen, katekismussen og salmebogen, således at de kunne blive opdraget på kristen og from vis. Bagtanken var nok også at de kunne vokse op til at blive gode soldater hans hær.
Kongen besluttede derfor, at der skulle opføres skoler i de områder som tilhørte kongemagten.
Rundt omkring i landet fandtes der 12 Rytterdistrikter som var kongelig ejendom og som havde pligt til at levere soldater til Kongens hær.
Et af disse var Vordingborg Rytterdistrikt, som dækkede størstedelen af Sydsjælland, og som Ørslev hørte med ind under.
I Vordingborg Rytterdistrikt blev der bygget 19 Rytterskoler heraf den ene i Ørslev.
Navnet rytterskole stammer fra at skolerne blev bygget i Kongens Rytterdistrikt.
Officielt kaldtes skolerne for: ”De Kongelige Skoler.”
På Landsplan blev der bygget 240 skoler.
Oprettelsesdagen for samtlige rytterskoler regnes som d. 11. oktober 1721, hvor Kongen havde 50 års fødselsdag.
Reelt blev skolerne bygget i perioden 1722-26. Skolen i Ørslev blev bygget i 1724.
Alle Rytterskolerne på Sjælland blev bygget af Murermester Laurits Eriksen fra Nivå.
Skolerne blev bygget efter den samme tegning, så de blev alle sammen helt ens.
Skolebygningerne var grundmurede, med tegltag og var ca. på 90 m2. I den ene ende var indrettet en lille stald og resten var delt mellem en skolestue på 30-35 m2 samt en lille bolig til læreren.
Boligen indeholdt en stue, et lille sovekammer, køkken med åbent ildsted og bageovn samt spisekammer.
Over indgangen sattes en sandstenstavle med en tekst der skulle oplyse om hvem der havde bygget skolen.
Illustration der viser rytterskolernes udseende og grundplan. Foto: Arkiv.dk, Ukendt oprindelse.
Rytterskolen i Ørslev blev desværre revet ned i 1968. Men hvis man gerne vil have en ide om hvordan Rytterskolen så ud, så kan man kigge på Rytterskolen i Lille Heddinge på Stevns, som ses på billedet herover. Denne skole er en af de bedst bevarede Rytterskoler i Danmark og skolen i Ørslev har med meget stor sandsynlighed set nogenlunde ligesådan ud. Foto Henrik Sørensen.
Hvor lå rytterskolen i Ørslev
Ja hvor lå rytterskolen henne i Ørslev. Det er der nok ikke mange der tænker over nu til dage.
Skolen blev bygget på det sted der i dag svarer til den lille trekantede plads overfor Kirkepladsen hvor Ørslevvej og Rynkebjerg mødes i Rundkørslen.
Illustration der viser rytterskolens beliggenhed i Ørslev. Foto Henrik Sørensen.
På dette nutidige luftfoto er den oprindelige skolematrikel indtegnet. Skolebygningens placering er markeret ved en gul firkant. Foto: Skråfoto 2023, Styrelsen for dataforsyning og infrastruktur.
Luftfoto fra 1936-38. Rytterskolebygningen se til højre for midten af billedet. De to bygninger på højre side af rytterskolen er Forskolen fra 1874 og 1. lærerskolen fra 1898. Af disse bygninger eksisterer nu kun 1. lærerskolen. De to øvrige blev revet ned i 1968. Foto: Sylvest Jensen luftfoto 1936-38. Det Kongelige Bibliotek.
Skolen lå på en lille grund, som ved 1844 matriklen fik tildelt matrikelnummer 3. Her kunne læreren have en køkkenhave, som han kunne supplere sin husholdning med.
Ved Ørslevs udskiftning i slutningen af 1700 tallet fik lærerembedet tillagt 4 tønder landbrugsjord, som lå langs med det der nu er Kernevej. Dette kaldtes for "Skolejorden".
Dette stykke jord kunne læreren dyrke og derved supplere sin indtægt og husholdning.
På dette matrikelkort fra 1805 er rytterskolens placering markeret med en gul cirkel. Den landbrugslod som skolen fik tildelt ved udskiftningen i slutningen af 1700 tallet er ligeledes markeret. Foto: Historiske kort, Klimadatastyrelsen.
I 1874 bygges en ny skolebygning, både med lærerbolig og vistnok 2 klasseværelser ved siden af rytterskolebygningen. Om man herefter ophører med at bruge rytterskolen til undervisningsmæssige formål er uvist, men det må formodes at man prioriterer at bruge den nye skolebygning først og fremmest.
Rytterskolebygningen blev i en periode brugt af Ørslev Sognekommune som lagerbygning til kommunens udstyr.
Bygningen rives ned i 1968.
Sandstenstavlen der blev sat i murværket på rytterskolen i 1724 er bevaret og blev ved opførelsen af Ørslev ny skole i 1952 muret ind i væggen på gangen ved klasselokalerne. Det er den gang der nu kaldes "den røde gang". Der fortælles i Ørslev en historie om at sandstenstavlen blev fundet på loftet i rytterskolebygningen og indsat på ovennævnte plads i 1952. Det kan ikke være helt rigtigt idet et billede fra 1943 viser at sandstenstavlen på dette tidspunkt sidder i gavlen på 1. lærerbygningen fra 1898. Mon ikke historien snarere er, at sandstenstavlen blev fundet på rytterskolens loft i 1898 og derefter indsat i gavlen af 1. lærerskolen ved opførelsen af denne.
Denne ramme sidder under sandstenstavlen på "den røde gang".
Comments