I Ørslev har vi nu haft en skole i 300 år. I 1721 besluttede kongen at der skulle bygges 241 Rytterskoler i Kongerigets Rytterdistrikter. En af disse skoler kom til at ligge i Ørslev. Man regner 1721 som indstiftelsesåret for skolerne og i 2021 var der derfor mange skoler der fejrede deres 300 år jubilæum. Sandheden var at det tog nogle år at få bygget alle skolerne. Ørslev Rytterskole blev eksempelvis først bygget i 1724, så man kan jo egentligt også se sådan på det, at Ørslev Skole kan fejre 300 års jubilæum i år (2024)
Elever og lærere foran en helt ny skolebygning i Ørslev i 1952. Denne nye skolebygning var på dette tidspunkt en ganske betragtelig forbedring af skoletilbuddet i Ørslev. Foto A. M. Knudsen Nørre Alslev.
I Ørslev kan man få et godt indtryk af, hvordan skolevæsenet har udviklet sig i landsbyerne igennem de seneste 300 år.
Selvom de første skolebygninger er revet ned, kan man alligevel følge sporet fra den tidligste skolebygning, der blev taget i brug i 1724 til nutidens moderne skole.
For Ørslevs vedkommende startede det hele med opførelsen af en såkaldt Rytterskole i 1724 på den nuværende lille trekantede plads hvor Rynkebjerg støder sammen med Ørslevvej. Siden da har der eksisteret en skole i Ørslev, og skolen har igennem årene udviklet sig og tilpasset sig de løbende ændringer i samfundet.
Nye skolebygninger blev bygget efterhånden som behovet opstod.
Skolens udvidelser foregik langs med Rynkebjerg og den nuværende skolebygning ligger kun et stenkast fra hvor det hele startede.
Skolen brugte også Ørslev Forsamlingshus
Ørslev Forsamlingshus var ikke en del af skolen, men Ørslev Skole havde i mange år stor glæde af den tætte beliggenhed til forsamlingshuset..
Forsamlingshuset blev indviet i 1889 og en af foregangsmændene i forhold til at få huset etableret var Lærer Hansen, der var 1. lærer ved Ørslev Skole fra 1888 til 1928.
Ved indretningen af forsamlingshuset blev skolens brug af huset tænkt med ind i byggeriet.
Bl.a. blev der hængt kroge op i loftet i salen, så der kunne hænges gymnastikredskaber op til eleverne.
Forsamlingshusets sal blev brugt til gymnastikundervisning for eleverne og der blev i Lærer Hansens embedstid også etableret en tradition med at arrangere en juletræsfest hvert år til jul for skoleeleverne.
Selvom der uden tvivl dengang har været en noget strengere justist og en meget kontant afregning, hvis man som elev ikke kunne opføre sig ordentligt, så kan man alligevel læse i forsamlingshusets forhandlingsprotokol omkring 1906, at bestyrelsen for forsamlingshuset klager til Lærer Hansen over at eleverne opfører sig uordentligt og skaber postyr og uro, når de opholder sig i salen og venter på at læreren ankommer.
Løsningen bliver at eleverne fremover ikke må opholde sig i salen uden lærerens opsyn og at døren fremover skal låses, så eleverne ikke kan snige sig ind.
Luftfoto fra 1936-38. Her ses forsamlingshuset og skolens daværende bygninger. Øverst anes den gamle rytterskolebygning. Øverst til højre ses forskolebygningen. Øverst i midten er 1. lærerskolen fra 1898. I midten af billedet ses 2. lærerskolen fra 1908 og til højre herfor er forsamlingshuset. Sylvest Jensen Luftfoto 1936-38. Det Kongelige Bibliotek.
I 1952 da den nye Ørslev Skole blev indviet, fik skolen så gode faciliteter, herunder en gymnastiksal, så det ikke længere var nødvendigt at benytte forsamlingshuset.
Skolen havde dog alligevel en god kontakt til forsamlingshuset idet en af skolens lærere Carl Emil Olsen i 1960erne og starten af 1970erne var et meget aktivt medlem af bestyrelsen for forsamlingshuset.
Carl Emil blev ansat på Ørslev Skole i 1952 og fungerede som lærer i over 40 år.
Comments