top of page
IMG_8179 (3)_edited.jpg

Tak til vores sponsorer, som har gjort tilblivelsen af Ørslev Byportal mulig.

01 Viking malt annonce pc.png
02 Ørslev pizzarestaurant annonce pc.png
03 Ørslev Zoneterapi annonce pc.png
04 Funtastic annonce pc.png
henriksoerensen

23. dec. - Ørslev i 1940 afsnit 3

Opdateret: 24. dec. 2024

Vi kigger igen på hvem der bor i Ørslev i 1940 og prøver at putte lidt historie på nogen af ejendommene. Vi kigger på følgende 3 dele af byen:

1) Den vestlige del af Ørslevvej på nordsiden.

2) Den midterste del af Ørslevvej på nordsiden samt rundt om kirkepladsen.

3) Den Østlige del af Ørslevvej.


Her ses et udsnit af den vestlige del af Ørslevvej. I 62b bor entreprenør Sigurd Christensen med sin familie. I 54d bor Garveriarbejder Ejner Olsen med sin familie. I 54c bor Jord og betonarbejder Carl Rasmussen med hustru og et barn. I 17k bor skatteopkræver og fødevareforhandler August Poulsen med sin familie og en husassistent. Foto: Danmark set fra luften, Det Kongelige Bibliotek.


Denne historie tager sit udgangspunkt i folketællingen 1940. Hvis du selv ønsker at bladre i Folketællingen kan den ses på Rigsarkivets hjemmeside på følgende link:


Første halvdel af folketællingen:


Anden halvdel af folketællingen:



Del 1. Den vestlige del af Ørslevvej på nordsiden.

Husene der er benævnt med deres matrikelnumre på dette luftfoto, var de huse der i 1940 eksisterede på nordsiden af Ørslevvej fra nr. 79 til nr. 115. Foto: Skråfoto, Klimadatastyrelsen.



Matrikel 18i

Opslag 1-234


Svend Rasmussen, Garveriarbejder.

Mary Olivia Rasmussen, Husmoder.

Grethe Solvej Rasmussen, Barn.

Keld Rasmussen, Barn.

Lillian Rasmussen, Barn.

Marie Rasmussen, Barn.

Gunnar Rasmussen, Barn.


Dette hus, som er nuværende Ørslevvej 79, er sansynligvis bygget i 1932, som det første hus på den nye del af Ørslevvej, som blev anlagt i 1931. Grunden er udmatrikuleret fra Maglebjerggårds jord.


Her bor Svend Morgenstjerne Rasmussen med sin familie. Svend er medlem af Forsamlingshusets bestyrelse og er også sognerådsmedlem.


I 1954 har Svend og Hustruen Mary Sølvbryllup. Herunder ses et billede af huset med æresport. Det er Bygården der anes til højre for huset.


På Arkiv.dk kan der ses en hel serie af billeder fra deres sølvbryllup. Festen bliver tydeligvis holdt i Ørslev forsamlingshus, hvor Svend er engageret som bestyrelsesmedlem. Billederne kan ses på dette link:



Svend Morgenstjerne Rasmussen og Mary Olivia Rasmussen boede i dette hus på Ørslevvej 79. Foto: Arkiv.dk, Erhardt Christiansen.


 

Matrikel 62b

Opslag 1-232


Sigurd Christensen, Entreprenør.

Ellen Christensen, Husmoder.

Erik Christensen, Barn.

Gurli Christensen, Barn.

Else Christensen, Barn.

Kai Egon Christensen, Barn.


Ørslev Sogneråd. Formodentligt i første halvdel af 1930erne. Sigurd Christensen er nr. to fra venstre. Sigurd må have siddet i Sognerådet i mange år. En anden kilde angiver at Sigurd var formand for Sognerådet i 1947. Foto: Arkiv.dk


I huset øverst midtfor bor Sigurd Christensen i mange år. De to næste ejendomme mod højre er de nedenfor omtalte matrikler 54d og 54c. Foto: Danmark set fra luften, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 54d

Opslag 1-230


Ejner Olsen, Garveriarbejder.

Ruth Irma Olsen, Husmoder.

Vagn Peter Olsen, Barn.

Christen Bubi Olsen, Barn.

Sonia Winnie Olsen, Barn


 

Matrikel 54c

Opslag 1-228


Carl Rasmussen, Jord og betonarbejder.

Anne Margrethe Rasmussen, Husmoder.

Myrna Rasmussen, Barn.


 

Matrikel 17k

Opslag 1-176


August Poulsen, Skatteopkræver, Fødevareforhandler.

Erna Poulsen, Husmoder, Passer butikken.

Kirsten Poulsen, Barn.

Ruth Hansen, Husassistent.


August var tidligere mejerist på Ørslev Andelsmejeri. Han blev gift med Erna i 1925 og de boede i den første tid i villa Munketoft.


I 1934 køber de et stykke af Ernas forældres grund ved Ørslevvej og det må formodes at det er dem der opfører huset hvorfra de kommer til at drive et viktualie og kødudsalg.


August var derudover bankassistent i Ørslev Sparekasse.


Dette billede er taget ved en udflugt til Maderne ved Præstø for personale og bestyrelse ved Ørslev Sparekasse. Det er August og Erna i den gule firkant. Foto: Arkiv.dk


August og Ernas ejendom der ligger lige ved hjørnet af Svingkærvej og Ørslevvej. Ernas forældre ejer ejendommen til højre. Billedet er fra 1959. Foto: Danmark set fra luften, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 17g

Opslag 1-174


Michael Andersen, Malermester.

Karen Marie Andersen, Husmoder.


Det fortælles om maler Andersen at han var en ældre, agtværdig herre med briller, vest og urkæde, meget grundig i sit arbejde. Han brugte lang tid på at blande maling og få de ønskede farvenuancer frem. Al maling var oliebaseret, man skulle blande sig til de ønskede farver ud fra nogle få grundfarver, det lugtede stærkt af olie og fernis, hvor han havde været.

Teksten ovenfor er en del af det materiale, som Jørgen Svendsen har samlet og som kan ses på Ørslev Lokalråds hjemmeside.


En af ægteparrets døtre Erna bor i naboejendommen med sin mand August Poulsen.


Malermester Andersen var medlem af Ørslev Sogneråd og sidder her sammen med sine sognerådskollegaer som nr. 4. fra venstre. Datering første halvdel af 1930erne. Foto: Arkiv.dk.


I midten af billedet ses malermester Andersens ejendom. Til højre herfor ses nedenfor omtalte garveriarbejder Viggo Frederik Olsens ejendom. Foto: Danmark set fra luften, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 17h

Opslag 1-172


Viggo Frederik Olsen, Garveriarbejder.

Edith Doloris Olsen, Husmoder.

Ramonn Hardy Olsen, Barn.

Normann Olsen, Barn.

Solvej Olsen, Barn.


 

Matrikel 2c

Opslag 1-170


Carl Chr. Frederik Thornberg, Skomagermester, Cigarhandler.

Anna Thornberg, Husmoder.

Henning Thornberg, Barn.

Bernhard Thornberg, Barn.

Christian Thornberg, Barn, Indkaldt til militærtjeneste.


Om familien Thornberg fortælles det, at det var en flittig familie, som udførte et dygtigt stykke arbejde; de reparerede sko var altid nypudsede, når man hentede dem, og der duftede altid af skosværte i forretningen; de havde et par store, sorte hunde, så man opførte sig ordentligt, når man var der.

Teksten ovenfor er en del af det materiale, som Jørgen Svendsen har samlet og som kan ses på Ørslev Lokalråds hjemmeside.


Henning Thornberg overtog senere forretningen efter sin far.


Ved siden af skomageriet var der også forhandling af cigarer.


Midtfor til venstre ses Thornbergs skomagerforretning og cigarudsalg i 1949. Foto: Danmark set fra luften. Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 18d

Opslag 1-166 og 1-168


Maren Kirstine Rasmussen, Enke, Lever af sin formue.


Kaj Iversen, Landarbejder.

Grethe Iversen, Husmoder.

Jonna Iversen, Barn.


Maren Kirstine Rasmussen har købt ejendommen i 1935. Hun lejer en lejlighed ud til Kaj Iversen og hans familie.


 

Matrikel 84b

Opslag 1-164


Niels Peter Jensen, Sadelmager og posthusbestyrer.

Anna Jensen, Husmoder.


Her havde N. P. Jensen saddelmagerforretning, hans kone hed Anna. De købte huset 1908 samme år som de blev gift. N.P.Jensen var udlært sadelmager (i Lundby) og allerede tidligere havde han lejet det værksted, der var på ejendommen.


På det tidspunkt med et "hestetrukket landbrug" og mange små gårde ig husmandsbrug var der stort behov for seletøj og andet til heste og i Ørslev var der flere små værksteder, der arbejdede med læder.


Sadelmagerværkstedet blev lukket 1953, da N.P.Jensen fyldte 70 år. Foruden sadelmagerforretning etablerede og bestyrede Anna og N.P.Jensen fra 1920 også brevsamlingssted/posthus i huset på Ørslevvej og her var også en lille forretning med bladudsalg, drikkevarer, tobak og slik. Det var mest Anna, der passede brevsamlingsstedet.


N.P.Jensen og Anna levede til høj alder og nåede at fejre krondiamantbryllup. I 1967 overlod N.P.Jensen og Anna forretningen til deres datter Emmy , som i flere år havde hjulpet til i forretningen. Emmy havde været gift med Oluf Petersen "Vestergård" og de havde 2 sønner og 2 døtre. Emmy fortsatte med at bestyre brevsamlingsstedet til 1979, og efter hende den yngste datter, Anne Lise Raalund, indtil april 1991, da brevsamlingssted/posthus blev flyttet til Ørslev brugs. Fra 1991 er huset anvendt som privat bolig.

Teksten ovenfor er en del af det materiale, som Jørgen Svendsen har samlet og som kan ses på Ørslev Lokalråds hjemmeside.


Dette billede er fra 1913. Herren med overskæg er N. P. Jensen. Til venstre for ham sadelmagersvend Vilhelm Sørensen og længst til venstre sadelmagersvend Valdemar Henriksen. Mon ikke det er Anna Jensen der befinder sig ovenfor trappen. I døråbningen er det døtrene Emmy og den lidt yngre Magda.


Således så huset ud i 1959. Foto: Danmark set fra luften, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 84b

Opslag 1-162


Hans Rasmussen, Landarbejder, Tatol.

Lilly Johanne Rasmussen, Husmoder, passer butikken.

Asger Rasmussen, Barn.


Hans og Lily etablerede omkring 1935 en forretning med udsalg fra Tatol.


Det var Lilly som passede forretningen. De havde også udlejning af vaskemaskine og vridemaskine, som byens beboere kunne leje på en daglig basis når de skulle ha storvask.


Hans havde en daglig mælkerute, hvor han solgte mejeriprodukter fra Ørslev Andelsmejeri. Man kom med sin kande og fik mælk fra en hane som sad på vognen.


Senere blev Hans graver ved Ørslev Kirke; han arbejdede også en overgang på Mern saftstation og var også med til at skære tørv.


Der var 2 drenge og 1 pige i familien. Tatol-forretningen ophørte omkring 1965.

Teksten ovenfor er en del af det materiale, som Jørgen Svendsen har samlet og som kan ses på Ørslev Lokalråds hjemmeside.


Hvis du vil læse mere om hvad en Tatol butik er, så er der en der har lavet en fin beskrivelse som kan læses på dette link:



Tatol forretning på Ørslevvej 113. Foto: Arkiv.dk


Ifølge Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv skulle dette være Ørslev Andelsmejeris motoriserede mælkebil, med Hans Rasmussen som Chauffør. Foto: Arkiv.dk


 

Matrikel 86a

Opslag 1-92


Jens Peder Pedersen, Fragtmand.


Her havde Gartner Peder, (Jens Peder Petersen) sin forretning. Gartner Peder var oprindeligt gartner og etablerede omkr 1920 en busrute Ørslev-Vordingborg, og senere også en fragtrute.


Han kørte med tøj til renseriet, med apoteksvarer, fragtede aviser og blade til Ørslev, og alle slags pakker; varerne blev lagt hjemme på hans spisebord, folk gik selv ind og hentede deres ting og afregnede fragtbetalingen, døren var aldrig låst...Der var garager bag huset, i gården, indkørsel ved bageriet.

Teksten ovenfor er en del af det materiale, som Jørgen Svendsen har samlet og som kan ses på Ørslev Lokalråds hjemmeside.


Midt i billedet se Gartner Peders ejendom, som den så ud i 1959. Danmark set fra luften, Det Kongelige Bibliotek.



Del 2. Den midterste del af Ørslevvej på nordsiden samt rundt om kirkepladsen.



Matrikel 86c

Opslag 1-86, 1-88 og 1-90


Maren Christine Christiansen, Lever af sin formue, Fraværende Færgegårdsvej 22 Vordingborg.


Carl Johannes Hansen, Bagermester.

Josepha Hansen, Husmoder, Passer butik.

Rosa Marie Hansen, Barn.

Ruth Hansen, Barn.


Jens Peter Sørensen, Vejmand.

Nora Sofie Sørensen f. Hansen, Husmoder.

Kaj Børge Hansen, Barn.

Inga Henny, Hansen, Barn,

Jytte Gurli Hansen, Barn

Frank Egon Hansen, Barn.


Ejendommen kaldes Hvidebo. Her havde slagtermester Christian Frederik Christiansen forretning. frem til ca 1934.


Herefter blev der etableret bagerforretning, grundlagt af bagermester Jensen, Præstø. Fra 1939 lejede bager Carl Johannes Hansen forretningen som han købte i 1943.


Han købte ejendommen af slagter Christiansens enke Maren Christine Christiansen.


Carl Johannes Hansen, var gift med Josepha. De havde 4 piger. Josepha var ikke mundlam; da præsten (Højer-Christensen) beklagede sig over at han ikke så hende så ofte i kirken svarede hun "Jeg har ligesom præsten mest at bestille om søndagen".


En af hendes naboer havde fået en kæreste, hun sov længe om morgenen og gik til Josepha for at købe brød. Josepha udtaler: "og så kommer hun sent op ad formiddagen og man kan stadig se hvordan hun har aftryk på kinden fra dynen."

Teksten ovenfor er en del af det materiale, som Jørgen Svendsen har samlet og som kan ses på Ørslev Lokalråds hjemmeside.


Hvidebo før 1932. Det er muligvis slagtermester Christiansen og hans hustru Maren der står foran huset sammen med en ukendt mand. Foto: arkiv.dk.


På dette luftfoto fra 1959 ses bageriet. Til højre ses huset på matrikel 86b som omtales herunder. Foto: Danmark set fra luften, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 86b

Opslag 1-82 og 1-84


Niels Peder Nielsen. Arbejdsmand,

Petrea Frederikke Nielsen f. Carlsen, Husmoder.


Elisabeth Jacobsen, Husmoder.

George Ib Jacobsen, Barn.

Henning Ib Jacobsen, Barn.

Preben Ib Jacobsen, Barn.


Det er Niels og Petrea der ejer huset. Elisabeth bor til leje med sine 3 børn.


 

Matrikel 82b

Opslag 1-80


Engelbrekt Suhr Schou, Fyrbøder.

Johanne Schou f. Petersen, Husmoder.


Engelbrekt og Johanne var tidligere bestyrerpar i Ørslev Forsamlingshus. Her i 1940 bor de i ejendommen på Ørslevvej 121.


I huset, som er blandt de ældste huse i byen, havde Ørslev Brugsforening til huse fra ca. 1878 til 1907, med Peder Hansen som uddeler.


I midten af billedet ses Ørslevvej 121 i 1936-38. Huset er blandt de ældre huse i byen. Ifølge BBR registret er huset fra 1872, men af et gammelt matrikelkort ses det, at der lå et hus på nøjagtig samme placering i 1805, så huset kan være ældre end 1872. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 69b (82a og 82i)

Disse familier må bo i lejlighederne i Bagergården.

Opslag 1-78, 1-76, 1-74 og 1-72


Andreas Ludvig Thornberg, Murersvend.

Asta Thornberg f. Skovgaard Nielsen, Husmoder.

Bent Thornberg, Barn.


Hans Christian Marius Rasmussen, Tømrersvend.

Kristine Margueritte Trampedach, Husmoder.

Tove Kirstine Rasmussen

Kjeld Rasmussen, Barn.

Inger Johanne, Barn.


Erik Bolvig Pedersen, Landarbejder.

Ebba Lilly Pedersen f. Christoffersen.

Bente Bolvig, Barn.


Peter Isak Jensen, Vejmand.

Valborg Marie Jensen, Husmoder.

Anne Jensen, Barn.

Holger Jensen, Barn

Herdis Jensen, Barn.

Ester Jensen, Barn.

Rita Jensen, Barn.


I 1940 var Bagergårdens bygninger indrettet med lejligheder, hvor ovennævnte familier boede.


Derudover var der brødudsalg fra Masnedsund Brødfabrik. En beboer beretter at vedkommende var inde for at købe brød, da tyskerne marcherede op igennem gaden ved besættelsens begyndelse.


Det var ejeren af brødfabrikken, bagermester Rasmussen der i 1940 ejede bagergården.


Dagny Ellevang der boede på matrikel 7h (se tekst længere nede) havde frisørsalon i vestgavlen.


Bagergården som den så ud i 1936-38. Møllen der tidligere fandtes i tilknytning til Bagergården brændte i 1934. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 85a

Opslag 1-70


Christian Peter Richardt, Uddeler.

Petra Richardt f. Clausen, Husmoder.

Frede Erling Hansen, Kommis.

Peter Hans Sørensen, Kommis.

Hans Knud Christian Jensen, Handelslærling.

Betty Elisabeth Hansen, Husassistent.


Ovennævnte personer er tilknyttet Brugsen i 1940 og de har tjenesteboliger i Brugsens bygninger. Uddeler Christian Peter Richardt og hustru Petra har formodentligt uddelerlejligheden, som ses til venstre på nedenstående foto. De øvrige har nok kun et værelse stillet til rådighed.


Frede Erling Hansen, der her i 1940 er Kommis i Brugsen, får senere sin egen købmandsbutik på Københavnsvej ved Skallerup. Det er ham der i 1944 møder en af de overlevende flyvere Colin Fowler fra flystyrtet i Kohaven i nærheden af sin købmandsbutik og hjælper ham til Næstved Banegård, hvorfra Fowler hjælpes til at tage toget til København. (Se kalenderhistorien fra d. 20. dec.)


Ørslev Brugsforening, som den så ud i 1930erne. Foto: Ukendt.


Luftfoto af Ørslev Brugsforening 1936-38. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 85b

Opslag 1-68


Hans Christian Schmidt, Karetmager.

Ane Sofie Schmidt f. Petersen, Husmoder, Syerske.

Svend Schmidt, Landarbejder.

Ejner Schmidt, Snedkersvend.


Huset er muligvis bygget af en Jens Petersen i 1890erne. Han forsøgte sig med at etablere en arbejderforbrugsforening som formodentligt skulle være et alternativ til Brugsen. Det gik dog ikke idet han gik konkurs med forretningen.


Han sælger i 1912 til Karetmager Hans Christian Smidt, som indretter et karetmagerværksted.


Karetmagerens hus, Ørslevvej 131. Foto: Arkiv.dk.


 

Matrikel 90 (7d)

Opslag 1-42 og 1-44


Ejner Friis Rasmussen, Skomagermester og Barber.

Johanne Margrethe Rasmussen f. Hansen, Husmoder.

Emly Jensine Rasmussen, Barn.

Eskild Friis Rasmussen, Barn.


Ole Rasmussen, Skomagermester.

Jenny Valborg Sofie Rasmussen, Datter, Bestyrerinde.

Edith Metha Nancy Jensen, Husassistent.


Skomager Ole Rasmussen boede i det lille hus med de to skorstene og et stakit ud til vejen. Her havde han skomagerværksted. Der blev indrettet telefoncentral i den lille tilbygning ved den højre gavl. Ole Rasmussens søn Ejner Friis Rasmussen byggede huset der ses bag trækronerne mod højre. Han havde en skotøjsfabrik i værkstedsbygningen der ligger trukket tilbage på gårdspladsen. Datering: 1949. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kongelige Bibliotek.


Skomager Ole Rasmussen og hans hustru Ane Marie Rasmussen der døde før 1940. Foto: Ukendt.


 

Matrikel 7h

Opslag 1-40


Andreas Peter Emil Petersen, Skomagersvend.

Dagny Eleonora Sigfride Petersen f. Ellevang, Husmoder, Frisørinde.

Jørn Ellevang Petersen, Barn.

Lilli Irene Petersen, Barn.


Andreas og Dagnys ejendom, Ørslevvej 137. Billedet er fra 1959. Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 7k (7a)

Opslag 1-36 og 1-38


Otto Erik Emil Hansen, Landarbejder.

Helga Hansen f. Petersen.

Egon Stig Hansen, Barn.

Hanne Hilma Hansen, Barn.


Carlo Dusinius Petersen, Snedkersvend.

Grethe Heiberg Petersen, Husmoder.

Dreng, navn er ikke anført i folketællingen.

Pige, navn er ikke anført i folketællingen.

Ovennævnte familie står anført som flyttet til Gislum Sogn i Ålborg Amt, men flytningen er foregået så nyligt at den endnu ikke er berigtiget.


Denne ejendom er bygget i 1916, som aftægtsbolig for gårdejer på Østergård Peder Larsen og hustru.


Da Peder Larsen sælger Østergård til sin søn Harald Larsen i 1916, forpligter Harald Larsen sig til at bygge denne ejendom til sine forældre, hvor de kan nyde deres alderdom.


Denne ejendom var oprindeligt aftægtsbolig for gårdejeren på Østergård. Billedet er fra 1959. Sylvest Jensen Luftfoto. Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 10b (Kirkeladen 42c)

Opslag 1-140


Hans Hansen, Aldersrente.

Ane Kirstine Hansen, Aldersrente.


Om Hans og Ane Kirstine fortælles følgende:


I kirkeladen bor Hans Hansen, som først var brødkusk for Ørslev Bageri og senere vejmand, og hans kone Stine, med fint forklæde, hun skulle jo fotograferes. Hans og Stine havde ikke mange penge, men jeg har aldrig hørt dem beklage sig. Tidligere boede her Peter Jensen (graver og ringer) med sin kone Kirsten, og en aftægtsmand. Senere boede Henry Larsen og Rita m børn i Kirkeladen. Døren tv førte til et brændeskur. Ved indgangen bag det lille vindue th, var køkken. Soveværelset var så smalt at sengene stod på langs. Hans var pertentlig og ordentlig, hver lørdag skuffede og rev han hele kirkepladsen, så der kunne være fint til søndag.


Hans og Stine måtte være sparsommelige, efterhånden som der kom huller i Stines sutsko blev de omviklet med klude, Når Stine fik gæster hentede hun en høne hos Jenny på Lindholm, så hun kunne koge suppe. Stine elskede pelargonier. Når Stine var færdig med sine gøremål i sit meget lille køkken satte hun sig op i vindueskarmen ved siden af pelargonierne og betragtede livet på kirkepladsen. Stine var velorienteret vedr. folks færden og gøremål.

Teksten ovenfor er en del af det materiale, som Jørgen Svendsen har samlet og som kan ses på Ørslev Lokalråds hjemmeside.


Hans og Ane Kirstine foran kirkeladen. De havde en lille have på græsarealet foran kirkeladen. Foto: Ukendt.


 

Matrikel 11a

Opslag 1-138


Jenny Kristine Olsen, Gårdejer

Mari Johanne Lindholm, datter.

Holger Theodor Petersen, Gårdbestyrer.

Mogens Flemming Hemmingsen, Medhjælper.


Gården Lindholm er en af de få gårde der aldrig blev flyttet ud af byen. Der har formodentligt ligget en gård på dens placering i adskillige 100 år.


 

Matrikel 12e (Forsamlingshuset)

Opslag 1-136


Jens Peter Carl Petersen, Landarbejder.

Anna Rasmine Petersen, Husmoder.

Carl Herbert Petersen, Barn.


Jens Peter og Anna var bestyrerpar i Forsamlingshuset. Ved folketællingen d. 5. nov. 1940 er de dog ikke benævnt med dette erhverv. Til gengæld nævnes Jens Peter som landarbejder.


Hvad dette skyldes vides ikke med sikkerhed. Men følgende kunne måske være en årsag. Da tyskerne ankommer til Ørslev ved besættelsens start i 1940, beslaglægges forsamlingshuset med henblik på indkvartering af tyske soldater. Det betyder at bestyrerparret mister deres indtægtskilde og Jens Peter er måske nødt til at tage arbejde som landarbejder, for at de kan få en indkomst.


Hvor længe tyskernes beslaglæggelse af forsamlingshuset fastholdes vides ikke, men den varede ikke ved igennem hele besættelsesperioden.


 

Matrikel 12f (2. lærerskolen)

Intet opslag


D. 5. november 1940, hvor folketællingen blev gennemført. bor der ikke nogen i boligen på 2. lærerskolen. Den hidtidige 2. lærer F. Vestergaard er flyttet til Kalvehave hvor han har fået nyt lærerembede. Thorkild Lottrup som afløste Vestergaard som 2. lærer i Ørslev var øjensynligt endnu ikke flyttet ind på dette tidspunkt.


Thorkild Lottrup var 2. lærer fra 1940 til 1945. 2. lærerskolen kom til at spille en lille rolle i forbindelse med flystyrtet i Ørslev Kohave i 1944. Thorkild Lottrup og hans hustru bliver nemlig involveret da kirkens graver finder den overlevende flyver Colin Fowler siddende ved Kirkegårdsmuren om morgenen d. 13. september 1944.


Lærerparrets søn Søren Lottrup har fortalt om episoden. Du kan læse hans beretning her:



I 1955 var Lottrup lærer ved Tostrup skole. Billedet er taget ved en skoleudflugt for de ældste elever ved nævnte skole. Lottrup og hustru er med på billedet og markeret med en gul firkant. Foto: Ukendt.



Del 3. Den Østlige del af Ørslevvej.




Matrikel 8d

Opslag 1-32


Viggo Frederik Johansen, Slagtermester.

Helga Oline Rasmine Johansen, Husmoder.

David Peter Stampe Johansen, Barn

Jørgen Stampe Johansen, Barn.


På Ørslevvej 143, var der i 1940 Slagterforretning. Læg mærke til den aflange stråtægte bygning til venstre. Det er den gamle Skovriddergård, som oprindeligt var en gård der blev nedlagt ved udskiftningen i slutningen af 1700 tallet. I 1940 bor der 4 familier i bygningerne fordelt på matriklerne 45c, 43a og 40a, som omtales herunder. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto. Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 45c

Opslag 1-24


Frederik Valdemar Pedersen, Ringer.

Eleonora Sofie Pedersen f. Halling, Husmoder.


 

Matrikel 43a

Opslag 1-22


Frederik Valdemar Olsen, Landarbejder.

Amanda Martine Olsen, Husmoder.

Solvej Irene Olsen, Barn.


 

Matrikel 40a

Opslag 1-18 og 1-20

Kaj Folmer Andersen, Landarbejder.

Ulla Johanne Andersen, Husmoder

Birthe Agnethe Andersen, Barn.


Herman Christian Hansen, Chauffør.

Ingeborg Sofie Hansen, Husmoder, Frisørinde.

Ruth Hansen, Barn

Jens Gilbert Balvig Hansen, Barn.


 

Matrikel 48a

Opslag 1-16


Fritz Aksel Ellevang, Mekaniker, Autoværksted.

Marie Ellevang, Husmoder.

Bente Ursula Ellevang, Barn.



Fritz Ellevangs autoværksted og tankstation i 1959. Huset til højre ligger på matrikel 91, som omtales herunder. Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 91

Opslag 1-14


Karl Martin Knudsen, Landarbejder.

Martha Katrine Marie Knudsen, Husmoder, Vaskning.

Børge Kristian Knudsen, Barn.

Lilly Marie Knudsen, Barn.

Anna Emilie Knudsen, Barn.


 

Matrikel 44b

Opslag 1-12


Peter Kristian Rasmussen, Pension, Postbud.

Anna Kirstine Rasmussen, Husmoder.


 

Matrikel 9a

Opslag 1-10


Johannes Frandsen, Gårdejer.

Ingrid Frandsen, Husmoder.

Knud Egon Lorentzen, Forkarl.

Kaj Sofus Hansen, Medhjælper.


Svalekær var en af de få gårde der aldrig blev flyttet ud af byen.


På billedet herunder ses gården som den så ud i 1930erne. Den var et typisk eksempel på en sydsjællandsk firlænget stråtægt bindingsværksgård. Gården er desværre nu delvis nedrevet og de resterende bygninger er meget forfaldne.


Svalekær. 1936-38. Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 9e

Opslag 1-6 og 1-8


Vaalle Mellerup, Vejmand.


Otto Johannes Jensen, Landarbejder.

Nora Margot Jensen, Husmoder.

Birthe Jensen, Barn.


Ørslevvej 161, Bygget i 1936. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 9d

Opslag 1-4


Otto Johannesen, Møller, Mølleri og foderstoffer.

Ane Marie Ingeborg Olsen, Husbestyrerinde.



Otto Johannesens mølleejendom i 1936-38. Møllen stod oprindeligt i forlængelse af bygningerne bag stuehuset. På dette foto eksisterer møllens nederste etage som er dækket med et otte kantet tag. Helt til højre ses Ørslev Vandværk. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kongelige Bibliotek.


 

Matrikel 10a

Opslag 1-2


Niels Ejlersen, Gårdejer.

Johanne Ejlersen, Husmoder.

Poul Ejlersen, Forkarl.

Knud Hugo Ejlersen, Kontorist.


Lundegård lå oprindeligt mellem Svalekær og Kirken, men da kirkegården skulle udvides i 1885, flyttede gården til den nuværende placering.


Lundegård, Ørslevvej 167. Datering 1936-38. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kongelige Bibliotek.


287 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


logo gif.GIF
  • Facebook

Ørslev Byportal administreres af Ørslev Lokalråd

www.oerslevlokalraad.dk

Webmaster 

Kontakt vedr. indhold på siden og annoncer

Henrik Sørensen

henriksoerensen1974@outlook.dk

Afregning af annoncer foretages af Ørslev Lokalråd.

Formål med Ørslev Byportal

Profilere Ørslev i relation til bosætning.

At virke som en platform til at skabe forbindelse mellem borgere, foreninger og erhvervsliv i Ørslev.

At oplyse om arrangementer der afholdes i Ørslev samt videreformidle gode historier fra livet i byen.

Alt indhold skal være relevant for Ørslev.

©2022 by Ørslev Byportal. Skabt med Wix.com

Tak til vores sponsorer, som har gjort tilblivelsen af Ørslev Byportal mulig.

01 Viking malt annonce pc.png
02 Ørslev pizzarestaurant annonce pc.png
03 Ørslev Zoneterapi annonce pc.png
04 Funtastic annonce pc.png
07 TP vvs annonce pc_edited.jpg
bottom of page