I 1952 blev der indviet en ny skolebygning i Ørslev der skulle afløse de ældre skolebygninger som der er beskrevet tidligere i denne lokalhistoriske julekalender. Den nye skolebygning var en kæmpe forbedring af forholdene for skolebørnene og lærerne i Ørslev. Det skal vi selvfølgelig have historien om her.
Sådan så Ørslev skole ud i 1955. Den gamle 2. lærerbolig benyttes nu som forskole. Sylvest Jensen Luftfoto 1955, Det Kongelige Bibliotek.
Frem til 1952 var skolen i Ørslev indbegrebet af det man kunne kalde en gammeldags landsbyskole.
I 1937 kom der en ny Folkeskolelov. Et af punkterne i loven var at skolerne på landet skulle sidestilles med skolerne i købstæderne.
Det betød blandt andet at børnene på landet nu skulle til at gå i skole hver dag og der skulle indrettes faciliteter, så der kunne undervises i sløjd, husgerning samt gymnastik og idræt, men mulighed for omklædning og bad.
Skolen i Ørslev kunne på ingen måde leve op til disse krav og man begyndte derfor at kigge på at bygge en ny skole.
Projektet blev sat i bero pga 2. Verdenskrig, men efter krigen genoptog man projektet og d. 18. august 1952 kunne man indvie en ny og efter datidens forhold meget moderne skole.
Der var 3 klasselokaler, lærerværelse, konfirmandstue, Sløjdlokale, husgerningslokale, gymnastiksal med omklædning og bad, et ungdomslokale. Derudover to 3 værelses lejligheder indrettet i tagetagen til beboelse for 2 lærere med familier.
D. 18. august 1952 holdes der indvielsesfest for Ørslev ny Skole.
Dagen efter d. 19. august bringer Vordingborg Dagblad en længere artikel med omtale af indvielsesfesten i avisen.
En afskrift af artiklen kan læses her.
Skoleindvielse i Ørslev
Den nye Skole i Ørslev blev indviet i aftes med mange gode ønsker ved en Festlighed i Ørslev Forsamlingshus. Det er 9 år siden der sidst blev indviet en ny Skole i Præstø Amt.
Midt i Ørslev by ved Ørslev Brugsforening ligger en gammel bygning, der nu anvendes af skolevæsenet til brændselsrum med mere. Det er Ørslevs ældste skole, en af de saakaldte Rytterskoler, som blev bygget af Kong Frederik den fjerde i 1721, og som blev benyttet til undervisning indtil for et halvt Hundrede aar siden.
Derefter er der blevet bygget flere andre Skolebygninger, og den sidste af disse er den nys, smukke Skole, som tages i Brug i Dag og som blev indviet ved en Festlighed i Ørslev Forsamlingshus i aftes med gratis kaffebord for kommunens beboere.
I festen som havde samlet ca. 250 Mennesker, deltog endvidere Amtsskoledirektionen med Amtmand Wechselmann i spidsen, Amtslægen, Kredslægen, Amtsskolekonsulenten, Repræsentanter for nabokommunerne og Arkitekt Aage Madsen, Vordingborg, der sammen med Arkitekt Friis Jensen, Næstved har tegnet og projekteret den nye Skole.
Den nye Skole var haardt tiltrængt
Sogneraadsformand Gdr. Harry Skovgaard Nielsen, Dyssegaard bød alle velkommen til Indvielsesfesten og efter at der var serveret Kaffe talte Amtmand Wechselmann, der ønskede beboerne i Ørslev Kommune hjerteligt tillykke med den nye Skole.
Og der er vel mange, der synes, det er dyrt, men de kan trøste sig med, at beboerne rundt omkring i andre kommuner kommer til at bruge mange flere penge på skolebyggeri sagde han.
Slutteligt udbragte Amtmanden et Leve for Ørslev nye Skole.
Forældrene maa støtte Lærerne
Sogneraadsformand Skovgaard Nielsen rettede en tak til arkitekterne, haandværkerne og alle øvrige, der havde medvirket ved opførelsen af den nye skole.
Endvidere redegjorde han for Skolens Tilblivelse og oplyste at den i 1942 var anslaaet til at koste 225.000 kr. På grund af prisstigningerne er den imidlertid kommet til at koste 400.000 kr. i stedet for, sagde han.
Det er mange penge, fortsatte han, og mange er betænkelige ved dette store beløb, men det nødvendige laan er i orden og skolebyggeriet medfører en bestemt aarlig udgift som kommunen kan klare. Dertil kommer saa udgifterne til Skolekøkken og Sløjd m.m. Det vil koste en del, men vi håber at udgifterne hertil vil blive holdt indenfor rimelighedens grænser.
Vi vil jo gerne gøre det saa godt som muligt for vore Børn, og vi har nu givet dem lyse og gode Lokaler og Muligheder for en god undervisning. Men naar vi har det, og lærerne gør deres bedste, saa har Forældrene ogsaa pligt til at støtte lærerne, saa der kan komme det bedst mulige resultat ud af undervisningen. Derved gavner vi børnene, vort Sogn og vort Land, sagde Sogneraadsformanden og han sluttede med at udbringe et leve for Danmark.
Det kan ikke gøres for godt for børnene
Formanden for Skolekommisionen Gdr. Erik Svendsen rettede på Skolekomissionens vegne det tidligere Sogneraad for den en tak til baade det nuværende og nye skole, som nu er bygget.
Det er jo vores børn det gælder, og derfor kan vi som Sogneraadsformanden siger ikke gøre det for godt sagde Gdr. Erik Svendsen.
I dag er det en Festdag. I morgen er det en arbejdsdag, og den nye skole begynder. Det er mit haab at lærernes gerning må lykkes og at beboerne og forældrene vil støtte dem, saa de faar det bedst mulige ud af det, sagde Erik Svendsen og han udbragte slutteligt et nyt leve for den nye skole.
Forholdet mellem hjem og skole kunde være bedre.
Entreprenør Sigurd Christensen udtalte at der nu er skabt gode rammer om Skolens arbejde, men det er trods alt ikke det ydre det kommer an på, sagde han og han udtalte Haabet om at Skolens lærerkræfter maatte faa Held og Lykke til at gøre deres Gerning paa den rette maade. Men det kræver at hjemmene skal have den rigtige indstilling overfor Skolen fortsatte han. Man ser gang paa gang at forældre her i Ørslev sender deres børn i Skole i Vordingborg, men jeg tror at de kan lære det samme her som i Vordingborg.
Lærerne bør imidlertid også være lydhør overfor Forældrenes Ønsker. For et par aar siden blev det aftalt at der skulde afholdes et aarligt forældremøde, hvor man kunne drøfte forholdet mellem hjem og Skole, men disse forældremøder er ikke blevet holdt. Jeg tror at der mangler et vist forhold mellem hjem og Skole her i Ørslev. Det er derfor mit haab at der sammen med den nye Skole maa skabes et bedre forhold mellem Skolen og Hjemmene, sagde Sigurd Christensen, og han udbragte et leve for dette forhold.
En værdi der ikke kan gøres op i penge.
Sognefoged Carl Jensen udtalte, at det er rigtigt naar der bliver sagt, at den nye Skole er dyr, men om den er for dyr, kan man ikke sige noget om, sagde han. Værdien af den betydning for børnene kan nemlig ikke gøres op i penge.
Han udtalte endvidere Haabet om at den nye Skole maatte blive et hjemsted for kommunens beboere med sit Skolekøkken og sine Lokaler til Aftenskoleundervisning og Gymnastik m.m. Til Gavn for Sognets Ungdom
Arbmd. Georg Nielsen, Ørslev omtalte, at der paa Mødet om Skolebyggeriet i sin Tid var blevet udtalt, at det ikke var en ny Skole, men nye Lærere, man trængte til.
Jeg haaber ikke at det kommer til at passe, sagde han, og han udtrykte i øvrigt sin Glæde over at have været med til Opførelsen af Skolen. Endvidere udtalte han Haabet om, at den maatte blive til gavn for sognets ungdom som han udtalte et leve for.
Det er dyrt, men ikke for dyrt.
Amtsskolekonsulent Jørgensen ønskede Ørslev Sogn til lykke med Skolen og oplyste at det er 9 aar siden der sidst er blevet indviet en ny Skole i Præstø Amt.
Amtsskolekonsulenten betegnede Skolen som baade smuk og velindrettet og udtalte haabet om at ogsaa Ungdommen og de ældre maatte faa gavn af baade Skolen og den nye smukke sportsplads, der er blevet indrettet ved den.
Det der er skabt her er dyrt, men ikke for dyrt, sagde Amtsskolekonsulenten. Det er af værdi for både børn og unge og ældre ud i fremtiden.
Den første Skole i 1721 var ogsaa en dyr skole.
Førstelærer Jacobsen oplyste at det var femte gang, man i Ørslev indviede en skole eller en skoleudvidelse.
Den første skole var Frederik Den Fjerdes Rytterskole, som blev indviet i 1721. Det var ogsaa en dyr skole. Den kostede 550 Rigsdaler. Og det var mange penge dengang. Men den var også Byens største Bygning bortset fra Kirken, stor og flot med blyindfattede Ruder.
Lærer Jacobsen oplyste at Sognets Beboere nu vil blive indbudt til Aftenhøjskole i den nye Skole og han udtalte at den har givet meget bedre arbejdsmuligheder.
Det skal nu være Lærernes Opgave at værne om den og vi haaber at forældrene ogsaa vil hjælpe os hermed, sagde han. Slutteligt udtrykte han haabet om at Arbejdet ogsaa maatte lykkes for ham og Skolens øvrige lærere i Tiden fremover.
Ingen Grund til at sende Børnene til Folkeskoleundervisning i Vordingborg
Sogneraadsformand Chr. Petersen, Grumløse og Borgmester Fritz Petersen, Vordingborg, lykønskede paa de to nabokommuners vegne Ørslev med den nye Skole, og Borgmester Fritz Petersen tilføjede i anledning af Sigurd Christensens Udtalelse om at forældrene ikke burde sende deres Børn i Skole i Vordingborg, at han var enig heri.
Der er ikke spor grund til at sende børn fra Ørslev til Folkeskoleundervisning i Vordingborg – og vi har heller ikke plads til dem, sagde Borgmesteren. Undervisningen i Landsbyskolen kan være lige saa god som i Byskolen, men naar der saa er lagt et godt grundlag i Skolen her, kan man sende børnene ind til os, Saa skal vi nok tage os af dem, og nu er der jo ovenikøbet ved Skoledirektionens velvilje stillet os nogle Penge til Raadighed, saa vi kan hjælpe elever fra oplandet, der søger Vordingborg Gymnasium.
En Gave til Skolen
Gdr. Harald Larsen oplyste, at han var en af dem, der havde gaaet i Skole i den gamle Rytterskole, og han fremhævede at den rigtige Lærer kan faa noget ud af undervisningen selv i et simpelt lokale.
Men derfor er det jo alligevel rigtigt og godt at følge med Tiden, fortsatte han, og derfor glæder vi os alle over den dejlige skole og de udemærkede betingelser som Lærerne og Børnene nu har fået.
Harald Larsen udtrykte Haabet om, at Lærerne og Børnene maatte faa det bedst mulige ud af det, og sluttelig gav han Løfte om at forære Skolen en samling Flintekiler og Flinteøkser til Undervisningsbrug.
Sadelmager N. P. Jensen ønskede Forældrene og Børnene til Lykke med den nye Skole.
Værkfører Marius Sørensen fremhæver at der paa den Mindetavle, som var anbragt paa den gamle Rytterskole og som nu er indmuret i en væg i den ny Skole, staar følgende linje: Gud, lad i dette Værk din Naades Fylde kende.
Det er det rigtige Grundlag for det, der skal udrettes i en Skolebygning, sagde Værkfører Marius Sørensen, og han udtrykte Haabet om, at sognets Beboere kunde samles i denne Bøn. For saa vil gerningen faa Guds velsignelse og Lykke, sagde han.
Slutteligt takkede Sogneraadsformand Skovgaard Nielsen for de mange gode ønsker, der var udtalt for den nye skole, og for de Blomster der var sendt i Anledning af indvielsen.
Endvidere udtalte han Haabet om at den Interesse for Skolen og dens gerning, som var kommet til udtryk ved denne Lejlighed, maatte vare ved fremover.
Før indvielsesfesten var der Lejlighed for Sognets Beboere tilat bese den nye Skole, og den havde stort Besøg.
at have været med til Opførelsen af Skolen. Endvidere udtalte han Haabet om , at den maatte blive til gavn for sognets ungdom som han udtalte et leve for.
Det er dyrt, men ikke for dyrt.
Amtsskolekonsulent Jørgensen ønskede Ørslev Sogn til lykke med Skolen og oplyste at det er 9 aar siden der sidst er blevet indviet en ny Skole i Præstø Amt.
Amtsskolekonsulenten betegnede Skolen som baade smuk og velindrettet og udtalte haabet om at ogsaa Ungdommen og de ældre maatte faa gavn af baade Skolen og den nye smukke sportsplads, der er blevet indrettet ved den.
Det der er skabt her er dyrt, men ikke for dyrt, sagcde Amtsskolekonsulenten. Det er af værdi for både børn og unge og ældre ud i fremtiden.
Den første Skole i 1721 var ogsaa en dyr skole.
Førstelærer Jacobsen oplyste at det var femte gang, man i Ørslev indviede en skole eller en skoleudvidelse.
Den første skole var Frederik Den Fjerdes Rytterskole, som blev indviet i 1721. Det var ogsaa en dyr skole.
Den kostede 550 Rigsdaler. Og det var mange penge dengang. Men den var også Byens største Bygning bortset fra Kirken, stor og flot med blyindfattede Ruder.
Lærer Jacobsen oplyste at Sognets Beboere nu vil blive indbudt til Aftenhøjskole i den nye Skole og han udtalte at den har givet meget bedre arbejdsmuligheder.
Det skal nu være Lærernes Opgave at værne om den og vi haaber at forældrene ogsaa vil hjælpe os hermed, sagde han. Slutteligt udtrykte han haabet om at Arbejdet ogsaa maatte lykkes for ham og Skolens øvrige lærere i Tiden fremover.
Ingen Grund til at sende Børnene til Folkeskoleundervisning i Vordingborg
Sogneraadsformand Chr. Petersen, Grumløse og Borgmester Fritz Petersen, Vordingborg, lykønskede paa de to nabokommuners vegne Ørslev med den nye Skole, og Borgmester Fritz Petersen tilføjede i anledning af Sigurd Christensens Udtalelse om at forældrene ikke burde sende deres Børn i Skole i Vordingborg, at han var enig heri.
Der er ikke spor grund til at sende børn fra Ørslev til Folkeskoleundervisning i Vordingborg – og vi har heller ikke plads til dem, sagde Borgmesteren. Undervisningen i Landsbyskolen kan være lige saa god som i Byskolen, men naar der saa er lagt et godt grundlag i Skolen her, kan man sende børnene ind til os, Saa skal vi nok tage os af dem, og nu er der jo ovenikøbet ved Skoledirektionens velvilje stillet os nogle Penge til Raadighed, saa vi kan hjælpe elever fra oplandet, der søger Vordingborg Gymnasium.
En Gave til Skolen
Gdr. Harald Larsen oplyste, at han var en af dem, der havde gaaet i Skole i den gamle Rytterskole, og han fremhævede at den rigtige Lærer kan faa noget ud af undervisningen selv i et simpelt lokale.
Men derfor er det jo alligevel rigtigt og godt at følge med Tiden, fortsatte han, og derfor glæder vi os alle over den dejlige skole og de udemærkede betingelser som Lærerne og Børnene nu har fået.
Harald Larsen udtrykte Haabet om, at Lærerne og Børnene maatte faa det bedst mulige ud af det, og sluttelig gav han Løfte om at forære Skolen en samling Flintekiler og Flinteøkser til Undervisningsbrug. Sadelmager N. P. Jensen ønskede Forældrene og Børnene til Lykke med den nye Skole.
Værkfører Marius Sørensenfremhæver at der paa den Mindetavle, som var anbragt paa den gamle Rytterskole og som nue er indmuret i en væg i den ny Skole, staar følgende linje: Gud, lad i dette Værk din Naades Fylde kende.
Det er det rigtige Grundlag for det, der skal udrettes i en Skolebygning, sagde Værkfører Marius Sørensen, og han udtrykte Haabet om, at sognets Beboere kunde samles i denne Bøn. For saa vil gerningen faa Guds velsignelse og Lykke, sagde han.
Slutteligt takkede Sogneraadsformand Skovgaard Nielsen for de mange gode ønsker, der var udtalt for den nye skole, og for de Blomster der var sendt, der var sendt i Anledning af indvielsen. Endvidere udtalte han Haabet om at den Interesse for Skolen og dens gerning, som var kommet til udtryk ved denne Lejlighed, maatte vare ved fremover.
Før indvielsesfesten var der Lejlighed for Sognets Beboere til at bese den nye Skole, og den havde stort Besøg.
Skolens indretning
Ved at betragte de nedenfor viste arkitekttegninger, kan man få et indblik i hvordan skolen var indrettet fra begyndelsen i 1952.
Ørslev Skole 1959. Læg mærke til at der bag skolen var indrettet haver til brug for lærerne der havde deres bolig på skolen. Sylvest Jensen Luftfoto, Det Kongelige Bibliotek.
Comments